poniedziałek, 3 lutego 2014

CZEKOLADOWE PTYSIE Z AJERKONIAKOWYM KREMEM

Nie bylo nic slodkiego na weekend , wiec pora dzis cos....

Skladniki na ciasto ptysiowe

1 szklanka wody

125 g margaryny

1 szklanka maki (minus 1 lyzka)

1 lyzka kakao

5 jaj

1 lyzeczka proszku do pieczenia.

W garnku zagotowac wode wymieszana z kakao i margaryne, make wymieszac z proszkiem do pieczenia,Gdy woda wrze wsypac make i ucierac, az ciasto zacznie odstawac od scianek , odstawic do wystudzenia,Gdy ciasto jest letnie, dodac jajka i miksowac do jednolitej masy,Ciasto nalozyc do szprycy i wyciskac ptysie.


Pieczemy okolo 30 minut w 180 stopniach.Studzimy, odcinamy wierzch ptysiow.

Krem ajerkoniakowy

500 ml smietany kremowki

 1 szklanka ajerkoniaku

2 lyzki cukru pudru

6 listkow zelatyny

2 lyzki soku z cytryny

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Gdy napecznieje rozpuscic podgrzewajac z mala iloscia wody.
Smietane ubic na sztywno z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym.Dodac rozpuszczona zelatyne i caly czas miksujac wlewac ajerkoniak, Odstawic to stezenia. Krem nalozyc do szprycki i przybrac ptysie. Posypac cukrem pudrem.


:)

3 komentarze:

  1. Pyszne! Zwłaszcza krem, uwielbiam ajerkoniak! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze jeszcze nigdy nie jadłam czekoladowych ptysi, są super :)

    OdpowiedzUsuń