poniedziałek, 3 lutego 2014

FRANCUSKA ZUPA RYBNA

Przepis...hmmm w sumie to slowny przekaz, wraz z  konsumpcja mialam w sobote  u kolezanki Ewy.  Dzis sprobowalam  sama ja ugotowac ,   Bardzo mi  posmakowala, po drugie spodobal mi sie sposob podania.
Dziekuje Ewciu za inspiracje.


Skladniki

500 -600 g ryby  ( ja uzylam  gladzicy )

okolo 3 litrow bulionu warzywnego

2 marchewki

pol selera

biala czesc pora

szafran

 sol , pieprz

pol szklanki  drobnego makaronu kolanka

2 ziemniaki

1 cebula

oliwa z oliwek

Dodatkowo

1 bagietka na grzanki

zolty ser

 majonez

przyprawa do salatek

2 -3 glowek czosnku

W garnku na oliwie podsmazyc pokrojona cebule zalac bulionem ,Marchewke obrac i zetrzec na  tarce , dodac do bulionu, reszte warzyw por i seler, oraz pokrojone w kostke ziemniaki.Gdy warzywa sa miekkie doprawiamy sola pieprzem , dodajemy makaron. Gdy makaron bedzie miekki dodajemy pokrojone filety i
 szafran.Bagietke kroimy na kroimki i w piekarniku opiekamy z obu stron.Trzy glowki czosnku obieramy i przeciskamy przez praske  mieszamy z majonezem i przyprawa smakowa oraz kilkoma sroplami soku z cytryny.Zolty ser scieramy na drobnych oczkach.



Grzanke smarujemy majonezem z czosnkiem ukladamy na zupie i posypujemy tartym serem.



Smacznego...:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz